Ubuntu Linux Komutları
Bu yazımızda Ubuntu Linux Komutları hakkında bilgi vereceğiz.
Güncelleme ve Yükseltme İşlemleri
sudo apt-get update
Bu komut ile mevcut güncellemeleri sunucumuza indiriyoruz. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki yükseltme komutu ile güncelleme ve yükseltme işlemini tamamlıyoruz.
sudo apt-get upgrade
Burada sudo komutunu kullanmamızın sebebi bu işlemleri yapabilmemiz için root yetkisine sahip olmamız gerektiğindendir.
Terminal Ekranı

Terminal ekranından bahsedecek olursak. Buradaki @ işaretinden önceki kısım kullanıcı adını, sonrasındaki : işaretine kadar olan kısım ise bilgisayar adını gösterir. ( : ) işareti ise ayırıcıdır. Ayırıcıdan sonraki ~ işareti ise Ev dizini anlamındadır. $ işareti ise normal bir kullanıcı olduğunu gösterir.Eğer kullanıcımız root yetkisinde olsa idi $ yerine oradaki işaret # olacaktı.
Çalışma Alanı

pwd komutu ile hangi klasör üzerinde olduğumuzu görebiliriz. Örneğimizde agvesistem kullanıcısının Ev dizininde olduğumuzu görebiliyoruz.
Çalışma alanı değiştirme

cd komutu ile çalıştığımız klasörü değiştirebiliriz. Kullanımı örnekte görüldüğü gibidir. Burada birden fazla alt klasöre gitmek için de cd /dev/cpu şeklinde kullanabiliriz. Tabiki gitmek istediğimiz klasörün tam adresini bilmemiz gerekmektedir.
Ev Dizinine Dönüş

Çalıştığımız bir klasörden geri root dizinine dönmek için cd / komutu ile örnekte görüldüğü gibi dönebiliriz. Ev dizinine dönmek için cd $Home komutunu kullanabilirsiniz. Eğer bulunduğumuz klasör 2 alt klasör ise bu kez bulunduğumuz her klasör de ev dizinine dönene kadar cd .. komutu ile ev dizinine dönebiliriz.
SSH Yükleme
Kurulum işlemlerimiz bittikten sonra en çok işimize yarayacak uygulama ssh uygulamasıdır. Bu uygulamayı yükledikten sonra tüm işlemlerimize putyy vb programlar aracılığıyla ssh ile devam edeceğiz.

Dosya Listeleme

Ev dizininde ls komutu ile bulunduğumuz klasörümüzün altındaki dosya ve klasörleri görebiliriz. Burada mavi renkli olanlar klasörleri, beyaz olanlar dosyalardır.
ls -R komutu ile de tüm dosya ve klasörleri görebilirsiniz.
ls -al komutu ile ise klasörümüzdeki dosya ve klasörler hakkında detaylı bilgiler alabilmemizi sağlar.

Burada sıra ile alanlardan bahsedecek olursak;
- ilk sırada dosya veya klasörlerin izinlerini belirtiyor,
- ikinci sırada dosya ve sayısı,
- üçüncü sırada dosya sahibi ve dosyayı kimin oluşturduğu,
- dördüncü sırada hangi gruba ait olduğu,
- beşinci sırada dosya boyutunu,
- altıncı sırada Tarih ve zamanı,
- yedinci sırada ise dosya adını
Gizli dosyaları gösterme
Gizli dosyaları görmek için ls -a komutunu kullanabilirsiniz. Aşağıda görüldüğü gibi ls komutu ile göremediğimiz dosyaları ls -a komutu ile görebilirsiniz.

Dosya Oluşturma ve İzleme
Dosya oluşturma için cat komutunu kullanıyoruz. cat > ornek1 komutu ile dosyayı oluşturup içine bir şeyler yazıyoruz.

Aynı şekilde oluşturduğumuz dosyanın içini görmek için de cat komutunu kullanıyoruz. cat ornek1 komutu ile dosya içerindeki bilgiyi okuyabiliyoruz.

İki Dosyayı birleştirme
Biraz önce oluşturduğumuz 2 dosyayı aşağıdaki şekilde bir dosya haline getirebiliriz. Örnekte görüldüğü gibi ornek1 ve ornek2 dosyalarını ornek dosyası altında birleştiriyoruz.

Dosya Silme
Bir dosyayı silmek için rm komutunu kullanıyoruz. Örnekteki şekli ile kullanabilirsiniz. ilk başta gördüğünüz gibi 3 tane dosyamız mevcuttu .Biz ornek2 dosyasını sildik.

Bir sonraki yazımızda kaldığımız yerden devam edeceğiz.
İlk yorum yapan siz olun